Roland Dyens, een fascinerende gitarist

De Franse gitarist Roland Dyens is degene die mij op dit moment het meest fascineert. Deze componist en arrangeur, die jammer genoeg in 2016 is overleden, laat voor klassieke gitaristen een prachtige oeuvre achter. In deze post licht ik even toe waarom ik zo op zijn werk gesteld ben.

Roland Dyens is een gevestigde naam in de klassieke gitaarwereld. Hij heeft vele originele composities achter zijn naam staan, die vaak modern en experimenteel zijn maar telkens weer het oor van de luisteraar weten te bekoren. Een van zijn bekendste werken, een werk dat menige gitaristen in hun gitaarcarrière ooit wel hebben gespeeld, is de Tango en skai.

Tango en skai, een eigen compositie van Dyens

Wat het publiek minstens evenveel naar zijn concerten lokte als zijn eigen composities, waren Dyens’ arrangementen. Wat is een arrangement vraagt u? Een arrangement is een bewerking van een bestaande compositie naar een andere bezetting (instrument of instrumentengroep). Dus als je bijvoorbeeld een bekend popnummer dat normaal door een gitarist en een zanger wordt uitgevoerd opeens op piano hoort gespeeld worden, spreken we van een arrangement.

En Roland Dyens was een echte meester in het arrangeren van allerlei stukken naar de klassieke gitaar. Zo heeft hij bijvoorbeeld 26 Franse popliedjes voor de gitaar gearrengeerd. Een luistervoorbeeld.

Arrangement van La bicyclette, gespeeld door Roland Dyens (origineel uitgevoerd door Yves Montand)

Daar bleef het echter niet bij voor de Fransman. Hij maakte ook heel wat arrangementen van klassieke stukken; zo klinkt bijvoorbeeld de 2de Valse uit Opus 69 van Frédéric Chopin magistraal op klassieke gitaar, zo bewijst Dyens. Ook jazz nummers bleven niet voor zijn arrangeerpen gespaard, zo arrangeerde hij verschillende jazz standards en bij elk nummer weet hij weer de muzikale essentie te bewaren door de rijke harmonieën te bewaren en de melodieën op de gitaar te laten sprankelen.

Dyens was zelf ook een gitaarvirtuoos. Hij bespeelde het instrument met technische vakmanschap, maar nog veel belangrijker; hij kon de subtiliteiten in klank van de klassieke gitaar naar voren brengen en wist bij zijn concerten de intieme sfeer te scheppen die zo herkenbaar is voor de gitaar en die het bij het publiek zo’n geliefd instrument maken. In dit laatste fragment speelt hij Night in Tunesia, één van zijn eigen arrangement van een jazz nummer dat origineel door Dizzy Gillespie werd gecomponeerd. Geniet ervan.

Night in Tunesia, composed by Dizzy Gillespie and arranged by Roland Dyens

Leave a Reply

Your email address will not be published.